zo houdt jij je goede voornemens vol

Top 3 goede voornemens – en hoe je deze dit jaar wél kunt volhouden

Allereerst wil ik je namens Succesvol zonder dieet een gelukkig nieuwjaar wensen!!

De afgelopen weken lieten lezers al via verschillende sociale kanalen weten wat hun goede voornemen voor 2018 is (leuk!). De meest genoemde voornemens kwamen overeen met het onderzoek dat de ING dit jaar weer deed (bron). Hieruit blijkt namelijk dat de top 3 goede voornemens voor 2018 in Nederland er als volgt uit ziet:

Nummer 3. afvallen (25%)

Nummer 2. minder druk maken (26%)

Nummer 1. meer sporten & bewegen (28%)

Staat jouw goede voornemen in deze top 3? Vind jij het lastig om je goede voornemen vol te houden? Then you are in luck! In dit artikel ga ik je tips geven hoe jij deze goede voornemens dit jaar wél gaat volhouden!

 

Tips om jouw goede gewoonte wél vol te kunnen houden

 

1. Zoek jouw échte motivatiebron

De eerste klinkt misschien een beetje lullig maar staat met reden op numero uno. Er is in mijn praktijk een duidelijk verband te zien tussen motivatie en resultaat. De vrouwen die afslanken, strakker- en fitter worden weten heel goed waarom zij dit doen. In één van de webinars tijdens het ’30 dagen FIT’ programma vertelde ik hier ook over. Soms, hoe vervelend dit ook is om te horen, hebben mensen niet genoeg last van een probleem. Als je niet genoeg last hebt van een probleem dan zal het je nooit lukken om die echte motivatiebron te vinden. Hoe erg heb jij last van die eetbuien? Hoe vervelend vind je dat vet rond je navel? Waarom wil je zo graag 2x per week sporten? Ik raad je aan om hier goed voor te gaan zitten. Bedenk waarom je dit zo graag wilt. Maak twee lijsten. Bij de ene lijst schrijf je op waarom je last hebt van de huidige situatie en bij de andere lijst schrijf je op wat je verwacht dat je goede voornemen je voor positieve punten gaat opleveren.

Bijvoorbeeld: ‘ik wil minder suiker eten’ 

– punten

Als ik 1 koekje neem, eet ik het hele pak op.

Ik heb veel hoofdpijn.

Ik kom ’s avonds moeilijk in slaap

Ik heb last van stemmingswisselingen

Ik heb last van puistjes en pukkeltjes

 

+ punten

Ik kan af en toe genieten van een koekje zonder mij schuldig te voelen.

Ik heb geen hoofdpijn meer en kan meer leuke dingen doen.

Ik lig niet meer in bed te draaien, val snel in slaap en word meer uitgerust wakker.

Ik ben zelden nog chagrijnig of hyperactief.

Mijn huid is een stuk rustiger waardoor ik me zelfverzekerder voel en minder make-up op hoef.

Als het na dit lijstje duidelijk voor je is dat je dit echt graag wilt ga dan door naar stap 2 (en bewaar dit lijstje goed!).

 

2. Geef jezelf een tijdspad

Het is een stuk makkelijker om een voornemen een bepaalde tijd vol te houden. Ga bij jezelf eens na hoelang jouw motivatie aanhoudt. Merk je dat jij na een maand vaak de handdoek in de ring gooit? Of is dat na 3 weken of juist na 3 maanden? Persoonlijk blijf ik ongeveer een maand gemotiveerd voordat ik merk dat de motivatie zakt. Voor mij werkt een tijdspad van 30 dagen heel erg goed. Als jij jouw ideale tijdspad hebt bepaald kun je door naar stap 3.

 

3. Focus je op concrete tussendoelen

Laten we voor het gemak even het doel ‘ik wil minder suiker eten’ aanhouden. Dat is namelijk een behoorlijk groot en vaag doel. Wat is ‘minder’ precies? Wanneer ben je tevreden? Stel je wil naar een voedingspatroon waarbij je de geraffineerde (bewerkte/toegevoegde) suikers zoveel mogelijk wilt schrappen. Het is dan een goed idee om de weg naar dat resultaat in stukken te hakken. Neem voor die eerste 30 dagen dan eens als doel om te leren hoe je suikers kunt (h)erkennen. Bijvoorbeeld door deze supertoffe workshop te volgen ;). 

 

4. Maak het leuk met een challenge

Als je voor de eerst volgende 30 dagen een doel hebt gesteld dan kun je het leuk maken voor jezelf. Zo kun je een challenge bedenken die je scherp houdt op het behalen van jouw tussendoel. Zo kun je bijvoorbeeld een kalender maken (of gewoon in je agenda 30 dagen blokken) waarin je de voortgang van je challenge kunt bijhouden. Zo is mijn challenge voor de eerste 30 dagen van 2018 om helemaal geen chips, snoep, koek etc te eten BEHALVE stukjes pure chocolade met zeezout (van Lindt, dat is toch de lekkerste). Na die 30 dagen kijk ik hoe ik in mijn vel zit en waar ik vervolgens mijn aandacht op wil richten. Daarna bedenk ik daar vaak een challenge bij om het leuk te houden en zo gemotiveerd te blijven.

 

5. Zorg voor een stok achter de deur

Eigenlijk draait het maar om één ding: maak het niet vrijblijvend. Door de bovenstaande punten is het voor jezelf kristal helder wat je gaat doen, waarom je dat gaat doen en hoe je dat gaat doen. Hoe minder ruimte er voor jouw excuses is (hallo, persoonlijke valkuilen), hoe groter de kans is dat jij het deze keer wél gaat volhouden. Een allerlaatste tip is om voor een stok achter de deur te zorgen. Dat kan zijn door een sportmaatje, je aan te sluiten bij een sportgroepje (Start2move begint later dit jaar weer!), door met een vriendin samen af te slanken, door je familie en/of vrienden te vertellen wat je aan het doen bent, door workshops te volgen en door een coach te zoeken die jouw kan helpen om jouw doelen te bereiken.

Na deze 5 stappen heb jij voldoende handvatten om jouw goede gewoonte vol te gaan houden.

Zet ‘m op!!

 

deel dit artikel