de kracht van kurkuma

Kan kurkuma kanker voorkomen?

Kurkuma heeft volgens de Oosterse geneeskunde en keuken veel positieve werkingen op je gezondheid. Zo claimen veel websites dat periodiek het innemen van een bepaalde dosis kurkuma preventief tegen kanker zou werken! Klinkt goed, toch?

Wat mij betreft zeker de moeite waard om eens te onderzoeken of je deze prachtige uitspraken serieus kunt nemen.

 

Wat is kurkuma?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is kurkuma eigenlijk?

Kurkuma is een specerij met een gele kleur. Deze specerij is afkomstig van de plant Curcuma Longa. Klinkt wel hè? Deze plant groeit met name in Oost-Azië.

 kurkuma plant

Afbeelding via google: de curcuma longa

 

Aan deze Curcuma Longa groeien wortels die ik wel wat weg vind hebben van de gember wortel. Deze wortel ken je misschien ook wel als de geelwortel. Nadat je deze wortel stoomt, schilt en vermaalt heb je de bekende gele kurkuma in poedervorm. Zo weet je dat ook weer.

 

kurkuma leefstijlcoach

Afbeelding via google: geelwortel a.k.a. kurkuma

 

Hoe wordt kurkuma van oorsprong gebruikt?

Nou. Leuk dat je het vraagt. Kurkuma wordt traditioneel veel in de Oosterse keuken gebruikt als kleur- en smaakstof. Onze trouwe kerrie bijvoorbeeld is geel van kleur door de kurkuma die in de kerrie zit. De smaak van kurkuma wordt omschreven als wat bitter. Persoonlijk vind ik aan kurkuma an sich weinig smaak zitten. Ook de Oosterse geneeskunde heeft deze specerij hoog zitten. In deze geneeskunde zetten artsen kurkuma in, om met name ontstekingen tegen te gaan zoals het helen van wonden en ontstoken tandvlees/tanden.

 

Kan kurkuma preventief tegen kanker werken?

Tsja, dit is natuurlijk tricky. De meeste websites, waaronder ik zelf, schrijven geen wetenschappelijk onderbouwde artikelen. Hoe weet je dus wat echt waar is? Zoals altijd pak ik een aantal artikelen van personen die ik hoog heb zitten met de daarbij behorende wetenschappelijke artikelen en onderzoeken. Fijn hè, hoef jij dat mooi niet meer te doen.

Om deze vraag de beantwoorden moeten we eerst kijken wat dan de werkzame (geneeskrachtige) stof zou zijn. Suprise, suprise want deze werkzame stof heet… curcumine. Had je niet verwacht of wel dan? 😉

Onderzoeken die conclusies trekken of curcumine deze fantastische werking zou hebben gaan uit van een dagelijkse dosering van 500 mg tot 4 gram! Dat is veel. Met de hoeveelheden die ik in mijn zelfgemaakt curry gooi kom ik daar gemiddeld dus niet aan. Zou je de resultaten uit het onderzoek willen evenaren moet je dus al aan de supplementen (jazeker, die bestaan).

Voordat ik de resultaten uit het onderzoek met je deel alvast even een waarschuwing. Tenzij je al ziek bent of bepaalde aandoeningen hebt, heb je de hoge dosering echt niet nodig en zou ik de kurkuma in de puurste vorm gebruiken. Dat blijft naar mijn mening toch de meest gezonde optie.

Uit onderzoeken blijkt dat de stof Curcumine ontsteking remmend werkt. Ontstekingen spelen een essentiële rol bij tumorgroei. Zo blijkt curcumine niet alleen verschillende kankersoorten zoals borst-, prostaat- en darmkanker te kunnen voorkomen maar ook agressieve vormen van kanker tegen te kunnen gaan. 

Conclusie: Ja, kurkuma kan dus zeker een preventieve werking hebben tegen kanker. Deze vlieger gaat natuurlijk niet op als je daarbij rookt, het liefst de hele dag met een pizza op de bank ligt en oksels dagelijks volspuit met de gemiddelde deodorant.

 

Vraag aan jou!

Gebruik jij kurkuma? In welke gerechten bijvoorbeeld? Deel je tips op Facebook!

 

 

deel dit artikel