Juglen-Zwaan

Inspirerend: Juglen Zwaan over afvallen zonder honger

Puber en niks aan het leven vinden terwijl je feestend door het leven gaat. Juglen Zwaan overkwam het. Na een periode van slecht voor zichzelf zorgen was de maat vol, dit moest anders. Hij ging op zoek naar de waarheid achter voeding.

Een blog die ooit begon als een dagboek waarop hij zijn ontdekkingen bijhield, is uitgegroeid tot één van de grootste online ‘health’ platforms in Nederland.

Met een kritische blik onderzoekt Juglen alles wat er maar te vinden valt binnen voedingsland. Van trends wordt hij niet warm. Veel liever leest hij onderzoeken en gaat hij met professionals in gesprek. Al zijn bevindingen en conclusies deelt hij op zijn website met als doel jou te helpen bij de zoektocht naar wat jou een goed gevoel geeft.

Ik ontmoette hem tijdens de lezing ‘afvallen zonder honger’.

Juglen past zoals hij zelf zegt niet in een hokje. Hij is het eens met bepaalde standpunten vanuit het reguliere circuit maar duikt ook regelmatig de alternatieve hoek in. Over één ding waren we het in ieder geval eens: de focus zou moeten liggen op goed voor jezelf willen zorgen in plaats van afvallen. Want wanneer je goed voor jezelf zorgt, slank je vanzelf af tot een lijf dat bij je past en zal je je energieker en fitter voelen.

Afvallen zonder honger volgens Juglen Zwaan

Van suikerverbranding naar vetverbranding

Wat mij vooral is bijgebleven is dat veel Nederlanders een ‘suikerverbranding’ hebben. Kort door de bocht betekent een suikerverbranding dat je voornamelijk voedingsvormen eet die zich in je lijf omzetten in suiker zoals koolhydraten.

Wanneer je met name je energie uit koolhydraten haalt zal je bloedsuikerspiegel behoorlijk gaan stijgen. De ernst en snelheid van de stijging is onder andere afhankelijk van het soort koolhydraat. Om het leesbaar te houden zal ik daar niet te veel op ingaan*. De schommelingen in de bloedsuikerspiegel zal je voelen als ‘energie dips’. Ook zal je een uur na de maaltijd alweer trek kunnen hebben. Wanneer je in een vetverbranding zit, zullen deze schommelingen veel minder zijn. Je zal geen energiedips meer hebben en je kunt makkelijk 3 uur na de maaltijd zonder voedsel. Het is erg lastig om af te slanken (lees vet verliezen) terwijl je in een suikerverbranding zit.

Om van een suikerverbranding naar een vetverbranding te gaan, gaf Juglen 3 opties.

Bij Succesvol zonder dieet maak ik alleen gebruik van optie 1 en 2.

 1. Verander de samenstelling van de macronutriënten. Laat groente de basis zijn. Verminder je koolhydraat inname en voeg gezonde vetten juist toe zoals olijfolie, avocado en noten.
 2. Ga low-carb. Er zijn verschillende niveau’s waarop je low-carb/koolhydraat arm kunt eten. Bij de lichtste variant schrap je bijvoorbeeld alleen de witte pasta’s, rijst, brood en aardappelen en natuurlijk de bewerkte suikerrijke producten zoals koek en snoep. Wil je strenger? Dan kun je bonen, bepaalde groente en fruit zoals bananen en doperwten laten staan.
 3. Intermittent fasting. Dit betekent dat je een bepaalde periode niet eet. Let op! Dit is niet voor iedereen geschikt! Hoe je dat kunt doen en welke opties je daarin hebt kun je in deze blog van Juglen lezen https://www.ahealthylife.nl/handleiding-intermittent-fasting-voor-beginners/

 

Boven alles vindt Juglen de kwaliteit van voedingsproducten belangrijk. Zijn advies in een notendop is: eet biologisch en zoveel mogelijk e-nummer en suikervrij.

10x wist je dit over je gezondheid volgens Juglen

 • Zeezout ontzettend gezond voor je is ivm aanwezige mineralen?
 • Gezonde vetten ontstekingen in het lichaam voorkomen?
 • Roomboter heel erg gezond is?
 • Bijna iedereen een intolerantie heeft voor gluten?
 • Dat emoties een grote oorzaak zijn van ziekte?
 • Dat het eten van aardappels je bloedsuiker sterker doet stijgen dan strooisuiker?
 • Zuurkool rijk is aan probiotica en dus goed voor de darmen?
 • Dat knoflook een anti-schimmelwerking heeft?
 • Dat onze groente en fruit 75% minder mineralen bevat dan 100 jaar terug?
 • Dat light-producten je juist dikker kunnen maken?

Benieuwd naar meer van Juglen? Bezoek zijn walhalla aan informatie via deze link

www.ahealthylife.nl

*Wil jij mijn hulp om van suikerverbranding naar vetverbranding te gaan? Of wil je meer informatie hierover en hoe jouw lijf werkt? Neem dan even een kijkje bij de verschillende pakketten hier