leefstijlcoach AVLEG

Denk jezelf slank met affirmaties

Jazeker, affirmaties. Dit zijn korte zinnen die je op een zodanige manier formuleert alsof je het al je dagelijkse gewoonte is.

Ons brein is één van de meest krachtige tools die wij als mens bezitten. Met je brein kun je van alles, zowel positief als negatief. Helaas komt het nogal veel voor dat wij vrouwen niet altijd even mild over onszelf denken.

Het gekke is dat we ons dat soms beseffen maar ook wel eens niet. Sterker nog het merendeel van onze acties, de keuzes die we maken en hoe we ons voelen komt voort uit gewoontes waar wij niet bewust van zijn.

Hoe logisch klinkt het dan dat wanneer je jouw onderbewustzijn kan aansturen en programmeren je dus ook je eet- en leefgedrag positief kunt beïnvloeden?

Goed. Ben ik nog te volgen?

Laat ik een voorbeeld noemen waarvan ik denk dat veel dames die wel herkennen.

Tijdens het autoritje naar tante Soes begin je je voor de zoveelste keer te ergeren aan het randje vet dat boven je broekrand uit komt. Alsof de situatie nog niet zuur genoeg is, rijdt je de auto net even iets te hard over een snelheidsdrempel waardoor het irritante vetrandje nog begint de buikdansen ook. That’s it. Je bent er helemaal klaar mee. Datzelfde vetrandje verklaar jij ter plekke de oorlog, hij gaat eraan. Bij tante Soes sla je direct het taartje over. Zo heb je die alvast in de pocket. De volgende dag begin je keurig met gezond eten en drink je liters water. Man, je voelt het vet bijna wegsmelten. Afhankelijk van je ruggengraat en een x-aantal andere factoren ben jij in staat dit maar liefst drie weken vol te houden en inderdaad je bent afgeslankt maar dat vetrandje zit er natuurlijk nog steeds. Naarmate de weken verstrijken ga je ongemerkt toch weer meer eten zoals je voorheen deed. Shit, weer mislukt.

Hoe kan dit??

Het antwoord ligt meestal bij het woord ‘motivatie’.

Wanneer je ergens last van hebt, is je motivatie hoog om datgene te veranderen. Juist door die motivatie heeft een voornemen waarmee je het probleem gaat oplossen je volle aandacht. Naarmate de dagen verstrijken zie je vaak dat de aandacht verslapt. Dagelijks stellen wij prioriteiten en niet alles kan simpelweg op nummer 1 staan. Je motivatie ebt weg en je voornemen verdwijnt naar de achtergrond door de waan van de dag.

Motivatie vergroten door affirmaties

Zoals je misschien al ziet, zijn er hier een aantal sleutelwoorden van toepassing: motivatie, aandacht en prioriteit. Met affirmaties kun je jezelf aanleren om bepaalde voornemens dagelijks onder de aandacht te brengen. Iedere dag of week kies je een bepaalde affirmatie waaraan jij wilt werken. Hierdoor maak je er automatisch een prioriteit van. Juist door deze positief geformuleerde affirmaties dagelijks aandacht te geven zal je motivatie ook langer aanhouden.

Klinkt goed toch? Zo, nu hoef je alleen nog maar de motivatie te vinden om je dagelijks met affirmaties bezig te houden 😉

Zo maak je zinvolle affirmaties

Goed. Voor dat dit een ellendelang artikel wordt (je hebt vast meer te doen vandaag), wil ik nog kort iets zeggen over de formulering van de affirmaties. Je kunt namelijk ontzettend veel affirmaties op internet vinden. Toch vind ik het mooier om zelf mijn affirmaties te bedenken en te formuleren. Per maand formuleer ik 3 affirmaties om mee aan de slag te gaan. Tijdens het formuleren ga ik echt op zoek naar wat me het meest blij maakt en wat ik het liefst wil bereiken (let op!! Dus niet waar ik het liefst vanaf wil).

Hier even ter inspiratie wat affirmaties die ik bijvoorbeeld gebruikt heb:

Ik voel me energiek en gezond

Ik eet wat ik lekker vind en waar ik me goed door voel

Bezig zijn met mijn gezonde leefstijl maakt me blij

Ik voel aan mijn lijf wanneer ik eten nodig heb of juist genoeg heb gehad

Door dagelijks te sporten of te bewegen voel ik me sterk, fit en energiek

Zo gebruik je affirmaties

Je kunt het beste affirmaties aan het begin van je dag aandacht geven. Zo kun je er de rest van de dag van profiteren. Als ik een bedrijvige dag heb dan kies vaak voor één affirmatie die me het meest aanspreekt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Als ik de affirmaties gekozen heb waarmee ik die dag aan de slag wil dan lees ik deze een aantal keer hardop op. Het is dus aan te raden om een stil plekje te zoeken wanneer je dit doet. Eigenlijk zou je het wel kunnen vergelijken met mediteren. Ik merk sinds ik deze affirmaties gebruik dat het veel makkelijker is om dagelijks keuzes te maken waar ik me goed bij voel.