Deel 2: Health Boost: mijn eerste 4 weken

In deel 1 hebben we belangrijke stappen besproken die je doet voor dat je gaat kijken naar wat je in je mond stopt. Nog niet gelezen? doen!

Weet wat je eet

Ik heb een week lang bijgehouden wat ik door de dag heen eet. Dit helpt mij om inzicht te krijgen in wat ik eet. Eet ik bijvoorbeeld regelmatig, on-the-go en afwisselend? In het Health Boost programma kijk ik hier samen met klanten naar en maken we slimme keuzes en veranderingen.

Water en andere Liquids

Met name op het werk schiet het er zo bij in. Dan heb ik makkelijk een hele middag niets gedronken en krijg ik enorme trek rond een uur of 3. Genoeg water is zo belangrijk. Waarom? Voor een gezonde huid, om goed te kunnen slapen en …. dus ook tegen hongergevoel. Dorst en honger is soms lastig uit elkaar te houden. Iedere ochtend begin ik met een groot glas water. Daarnaast probeer ik voor iedere maaltijd ook een groot glas water te drinken en voordat ik ga slapen gooi ik er nog een glas water tegenaan. Daarnaast drink ik in de ochtend altijd een cappucino en soms na de lunch nog een espresso. De rest van de dag drink ik thee. Met name kruidige thee en na het avond een nog een groot glas Kamille thee. (Lees hier meer over thee en de geneeskrachtige werking) Als laatste is er nog ruimte voor af en toe een glaasje wijn of champagne.

Fruit

Iedere dag eet ik sowieso drie hoofdmaaltijden maar de tussendoortjes zijn optioneel. Dat betekent dat als ik weinig of geen tussendoortjes eet, ik geen fruit binnen krijg. Per dag wil ik sowieso twee soorten fruit eten. Omdat de tussendoortjes optioneel zijn, eet ik fruit bij twee hoofdmaaltijden. Eigenlijk altijd bij het ontbijt en daarnaast soms bij de lunch of als toetje bij het avondeten. De afgelopen vier weken ben ik gek van de groene Granny Smith appels en de mango’s (zijn nu serieus lekker).

Pure chocolade

Zonder chocolade geen leven. Oké, dat is overdreven maar als ik moet kiezen voor een pleasure dan is dat chocolade. Waarom puur? Simpel, laat ik je dit vragen ‘Heb je wel eens een espresso met een stukje pure chocolade genuttigd?’. I rest my case. Door dat ene blokje chocolade per dag heb ik minder behoefte aan koekjes en andere suikertroep (pardon my French).

Goede kwaliteit koffie

Niet de hele dag door zoals de Amerikanen. Serieus niet fijn voor je lijf. Koffie kun je slim inzetten en er nog intens van genieten ook. Voor mij is dat een cappucino bij het ontbijt en af en toe een espresso met een blokje chocolade na de lunch. Behalve dat het lekker is merk ik dat ik door de koffie trek heb.

Yoghurt en eieren

Zelf kies ik voor de volle producten dus: volle yoghurt en het hele ei (in plaats van alleen een ei-wit). Vol vetten en eiwitten die lang verzadigen.

Groenten

Veel. Heel veel groenten. Een omelet met tomaat, peterselie en ui met een speltbroodje (lunch). Een Frecious slow juice sapje (vaak al met minimaal 200 gram groenten) en een diner met couscoussalade met een 5 verschillende soorten groenten. Ik schat dat ik in deze weken per dag zo’n 500-600 gram groente per dag eet. Inmiddels ben ik toe aan de laatste Frecious slow juice sapjes en zal mijn vitamine inname daarna dus wel een boel minder worden.

Brood

Ik houd van brood. Vooral van speltbrood en dus eet ik brood. In plaats van een standaard lunch met drie boterhammen met beleg neem ik 1 speltbroodje met bijvoorbeeld een omelet met groenten of hummus met pesto en tomaat. Koolhydraten zijn mijn vriend maar dan wel in kleine porties.

Noten

Favo’s zijn amandelen, walnoten, hazelnoten en cashewnoten. Heel erg blij word ik van de notenmix van de notenboer in het Makadocentrum in Schagen. Kanttekening: een portie is voor mij ongeveer 10 noten. Dat is echt voldoende als snack.

Struggles en oplossingen

De eerste twee weken waren niet makkelijk. Soms at ik in twee dagen een reep chocolade op terwijl ik evengoed afviel. De oorzaak was te weinig eten of vermoeidheid. Sommige dagen waren hectisch waardoor ik constant in de ‘go-modus’ stond. Wanneer ik dan eindelijk ging zitten en mezelf dat kopje koffie met stukje chocolade gunde volgende er nog een aantal stukjes chocolade.

De oplossingen zijn eigenlijk heel simpel. Minimaal acht uur per nacht slapen, een uur na de lunch ontspannen en voldoende water drinken hielp al een hoop maar toch ging de chocolade iets te snel naar mijn zin. Gelukkig voel ik me nooit schuldig of iets van schaamte. Het is wat het is. Waar mogelijk schrapte ik taken en afspraken en deed ik datgene wat overbleef op een rustiger tempo.

Ik ben ook meer gaan luisteren naar mijn lijf. Naarmate de weken vorderde merk ik dat het mij steeds beter af gaat. Ik neem echt de tijd om drie grote maaltijden met allerlei verschillende dingen te eten. Veel eten van weinig. Kleinere porties maar gevarieerder. Hierdoor heb ik eigen geen trek in dingen die minder goed voor mij zijn (op de chocolade en af en toe een glas wijn na dan).

Ik merk ook dat ik minder tussendoortjes nodig heb. Ik heb het gevoel dat ik hierdoor onbewust ook afval. Een andere ‘struggle’ is het avondeten. Sommige dagen zijn zowel mijn vriend als ik later thuis in een nogal…. vermoeide staat van welzijn. Koken lijkt dan een opgave en gezond eten wat minder belangrijk. Ik probeer zo veel mogelijk boodschappen te doen voor gezonde en makkelijke gerechten. Toch is het een keer voor gekomen dat we dan uitwijken naar een pizza mozzarella. Oplossing? Accepteren, portie aanpassen, ervan genieten en weer gezond eten.

Over het algemeen ben ik tevreden over de afgelopen 4 weken. Ondanks de ‘struggles’ gaat het me vrij makkelijk af. Dit is de basis van wat- en hoe ik eet. Ik voel me fit, eet gezond en geniet van de dingen die ik écht lekker vind. Door de bewuste keuzes heb ik helemaal niet het gevoel dat ik iets moet laten. Dit is een basis eetpatroon dat ervoor zorgt dat ik ongeveer hetzelfde gewicht jaar in en uit kan behouden.

Wil jij meer rust en evenwicht in jouw eetpatroon? Ben jij op zoek naar advies en handvatten voor een duurzame oplossing? Vraag je intakegesprek hier aan