Deel 1: Health Boost: mijn eerste 4 weken

Iets minder dan 4 weken geleden kwam ik terug van mijn vakantie in Zweden. Wat een waanzinnig fijne vakantie maar man…. mijn lijf. Hoewel de weegschaal geen gek getal liet zien, voelde ik me een prop. Mijn lijf schreeuwde om gezonde voeding.

Tijd om weer in ‘normaal’ te doen. Een basic aanpak die ik eigenlijk al jaren gebruik en super werkt. Omdat het begin januari was besloot ik om wat voor mij ‘normaal’ is in een programma te verwerken zodat meer vrouwen die zich écht graag fit willen voelen dit kunnen gebruiken. Het Health Boost programma is geboren.

Ik heb ik best veel vragen over gekregen want wat houdt het nu precies in? En, nog belangrijker, wat levert het je op? Health Boost is een programma dat ik aanpas naar jouw persoonlijke behoefte. Om je toch te kunnen laten zien wat het inhoud neem ik je mee in mijn eerste (bijna) vier weken van het Health Boost programma. Dit is dus geen advies maar puur het delen van mijn ervaring.

Laat ik eerst maar met het resultaat tot nu toe beginnen. Belangrijk om te vermelden is dat ik al een gezond gewicht had. In iets minder dan vier weken tijd ben ik 3,4 kg afgeslankt. Nu hecht ik zelf niet zo veel waarde aan de weegschaal (kom ik later in dit artikel op terug) maar ben ik wel tevreden met het tussen resultaat.

Resetten: de eerste vier weken

Stap 1

We beginnen bij het begin. Stop met wat je aan het doen bent. Sta even stil en stel jezelf de volgende drie vragen.

  1. Wat wil ik? Let op: is dit realistisch? (streefgewicht, taille omvang of broek maat)
  2. Waarom wil dit? (wat is je motivatie? Voor jezelf voor een ander?)
  3. Wat is er aan de hand? (wat is de aanleiding? Ben je onlangs bevallen? Gestopt met roken? Veel stress of weinig slaap?)

Een concreet doel stellen helpt. Je besluit om ergens voor te gaan en je weet precies wanneer jij jouw doel behaald hebt en het tijd is voor de volgende fase (lees: volhouden voor de rest van je leven). Ik heb een gezond gewicht en geef niet zo veel om kilo’s. Mijn doel was dat mijn spijkerbroek weer lekker zit. Perfect meetinstrument en een stuk vriendelijker dan de weegschaal.

Je motivatie is minstens, al dan niet, belangrijker. Je motivatie gaat jouw houvast worden op het langer termijn. Maak van je motivatie een plaatje. Iedere keer als je neigt terug te vallen of op te geven doe je ogen dicht en zie jij het gewenste resultaat voor je. Ik voel me een stuk prettiger als mijn kleding goed zit. Ik heb al dezelfde maat sinds mijn 18e en dat wil ik graag zo houden.

Als laatste verzamel je al de verdachten die verantwoordelijk zijn voor jouw situatie. Waar komt het door dat je je nu niet fijn voelt? In mijn geval weet ik dat ik door te weinig slaap en te weinig ontspannen HONGER krijg en dan met name in dingen waar ik mij op korte termijn beter door voel maar op langer termijn niet.

Stap 2

Vervolgens kijk je naar de invulling. Wat zijn makkelijke veranderingen die jouw veel gaan opleveren? Dingen die ik doe:

  • De tijd nemen om drie hoofdmaaltijden klaar te maken
  • Aan tafel (zonder afleiding als een krant of ipad) zitten om te eten
  • Proeven wat je eet (langzaam eten)
  • Weinig van veel eten (kleine porties van veel verschillende dingen)
  • Wandelen
  • Slow-down: doe alles met aandacht en kalmte

Daarnaast gaat het natuurlijk ook om wat je daadwerkelijk in je mond stopt. In de reset periode laat jij je lijf wennen aan passende porties en aan gezond en divers eten. In deel 2 van Health Boost de eerste 4 weken, zal ik je laten zien wat ik dan precies eet en drink en beschrijf ik wat ook ik voor ‘struggles’ tegen kom.