de onzin van gezonde baksels

De (on)zin van healthy baksels

Adios broodje eiersalade

We gaan even 5 jaar terug toen ik aan het begin van mijn ‘gezonde leefstijl’ stond. Klinkt heftig maar dat was het dus helemaal niet. Zie, ik had totaal geen benul van wat ik aan het doen was. Wat ik wel wist, was dat ik in rap tempo zachter en ronder werd. Zoals je je kunt voorstellen was ik ‘not amused’ en dus begon ik de meest logische dingen te schrappen.

Hots, daar gingen de dagelijkse harde broodjes met eiersalade en bijbehorend flesje cola de vergetelheid in. Dat had zo’n effect dat ik door de jaren heen mezelf steeds meer begon te ontzeggen. Bovendien kwam toen ‘de waarheid over suiker’ naar voren en als je dat eenmaal weet, eet je nooit van je leven meer een roze koek.

Hallo speltbananenbosbessenbrood

Niet snoepen ging me aardig goed af moet ik zeggen.. het eerste half jaar dan.Toen kreeg ik honger… ordinaire hunkering naar chocolade. Gelukkig was suikervrij eten hot en happening en kon je inmiddels al meerdere blogs vinden die allerlei vervangende ‘healthy baksels’ deelde. Dat zag er harstikke goed en lekker uit! Zo was ik wild van banenbrood met bosbessen gemaakt van speltmeel. Jeetje man, wat ging ik daar lekker op.

Voor iedere gelegenheid

Het ding is, ik ben een enorme zoetekauw. Plus, als het om eten gaat heb ik het geheugen van een olifant. Raar maar waar, ik weet PRECIES wat en hoeveel er in huis is. Is er chocolade in huis? Dan zie ik ineens hoe leeg en karig dat plekje naast mijn theekopje eigenlijk is. Man, wat zou dit een goede gelegenheid zijn voor een stukje chocolade, vind je ook niet? Op zich niet erg maar ik ben nogal optimistisch ingesteld en zie ineens in iedere situatie wel een gelegenheid waarbij een stukje chocolade de des betreffende situatie nog perfecter zou maken. Nooit gedacht dat ik in staat zou zijn ditzelfde te doen met zelfgemaakte ‘healthy’ bonbons, plakken bananenbrood, muffins en pannenkoeken. Wist je trouwens dat je prima kunt ontbijten met zelfgemaakte kwarktaart? See what i’m getting at?

Suikervrij eten my #ss

Toen kwam het moment dat ik etiketten leerde lezen en meer leerde over het effect van voeding op je lijf. Ik schrok me het rambam want wat denk je? At ik net zoveel, al dan niet meer suiker dan voordat ik suikervrij ging eten. Toen werd mij ook pijnlijk duidelijk hoe het mogelijk was dat ik wel meer dan 6 kilo lichter was maar het vet rond mijn buik maar bleef.

Staande ovatie voor mr. chocolate himself  

Met open armen heb ik chocolade weer in mijn leven verwelkomt. Eerlijk, in sommige weken wat meer dan in anderen en daar kies ik dan bewust voor. Nog steeds maak ik weleens een healthy baksel maar die zet ik dan gewoon in als ‘voor de lekker’. Ik heb me gruwelijk voor de gek laten houden omdat ik oprecht dacht dat een plak banenbrood met 10 liter honing beter zou zijn dan mijn geliefde Sultana. In plaats van dat ik me nu richt op het vervangen van het soort suiker, vervang ik het hele suikerproduct voor een eiwit- of vetrijk product.

Terug naar normaal

Daarnaast geeft het me ook een hele hoop rust nu ik niet meer zoveel aan het bakken ben. Door zo bezig te zijn met gezond te eten en ‘ongezonde’ dingen te vervangen heb ik er een enorm ‘ding’ gemaakt. Ik was constant met eten bezig waardoor ik ook altijd wel honger leek te hebben (iets met: wat je aandacht geeft groeit). Regelmatig krijg ik de vraag wat ik dan als tussendoortje eet. Mensen zijn echt verbaasd en als ik aangeef dat dagelijks het eten van noten, fruit, chocolade en rijstwafels met (pinda)kaas me niet verveelt. Wellicht was dat bij andere mensen anders maar ik kreeg vroeger ALTIJD een Sultana of een liga fruitkick mee naar school. That’s it en dat verveelde me ook niet, sterker nog die regelmaat zorgt ervoor dat het een gewoonte is geworden dat ik nu voor gezonde tussendoortjes kies.

Doe waar je lekker op gaat

Wellicht lees je deze blog en voel je een lichte weerstand op komen. Ik ben me ervan bewust dat voor veel mensen de healthy baksels heilig zijn en dat is prima. Echter, ken ik ook genoeg vrouwen die gefrustreerd op hun plakje bananenbrood knabbelen omdat ze maar geen buikvet verliezen. En dat is nu net waarom ik met dit bedrijf ben gestart en de blogs schrijf, die ik schrijf. Soms is de waarheid niet leuk. Is het niet fijn om te horen dat honing niet zoveel beter is dan witte suiker. Dat snap ik. Toch vind ik het belangrijk om je informatie te geven zodat jij voor jezelf een keuze kunt maken waar jij je goed bij voelt. Uiteindelijk is dat het enige wat belangrijk is, hoe jij je voelt. Voel jij je fantastisch bij het dagelijks nuttigen van healthy baksels. Top, moet je doen. Maar ben jij één van de gefrustreerde bananenbrood knabbelende vrouwen? Dan zou het zomaar kunnen dat je de oplossing in dit artikel kunt vinden.