avocado

9 supergezonde producten waar veel mensen te veel van eten

Nummer één reden waarom mensen niet afslanken of overgewicht hebben

is simpelweg omdat er te veel gegeten wordt. Denk jij nu ‘dat is bij mij niet zo’ maar val jij toch niet af? Dan adviseer ik je toch even dit artikel door te lezen.

Along the way heeft er namelijk een verschuiving plaats gevonden. Van Sonja’s eierkoeken, waarbij alleen calorieën belangrijk waren naar Paleo, waarbij men het hele concept calorieën vergeet en alleen maar focust op wat je eet.

Nu is het ene dus niet persé beter dan het andere. Hoeveel je eet is namelijk net zo belangrijk als wat je eet. Ter verduidelijking met ‘hoeveel’ bedoel ik niet zozeer de hoeveelheid die je op je bord hebt liggen maar de hoeveelheid energie. Van de energie die een croissantje levert kun je bijvoorbeeld een megabord groente eten. Grotere hoeveelheid op je bord maar kleinere hoeveelheid energie. Gewoon lekker ordinair calorieën tellen dus.

Niet gek dat menig persoon onbewust te veel energie binnen krijgt. Datzelfde geldt namelijk voor ‘gezonde’ producten. Hieronder heb ik een 9 producten gezet die superveel goede voedingstoffen bevatten maar waar je snel te veel van nuttigt waardoor het je gezondheid weer in de weg kan zitten.

Avocado

Bomvol goede vetten. Zelden zijn trends zo goed voor ons geweest als de avocado trend maar wacht. Ho joh, een hele avocado in je mik is ietwat aan de overdreven kant. Een halve avocado bevat zo’n 150 kcal en is dus meer dan genoeg.

Noten

Ook noten is zo’n goed voorbeeld waar je snel te veel van neemt. Een dicht handje walnoten is ongeveer 170 kcal en meer dan genoeg als tussendoortje.

Olijfolie

Omdat we toch al vet bezig zijn pakken we olijfolie er ook nog even bij. Wederom bomvol goede vetten maar ook vol aan kcal. Een halve eetlepel in je koekenpan, een halve eetlepel over je sla en je bent zo 125 kcal verder.

Superfoods

In principe zijn superfoods niet nodig. Althans, dat vind ik. Het kan natuurlijk zijn dat jij wild bent van goji bessen en bijenpollen. In dat geval: more power to you. Vooral op instagram zag ik het duidelijk naar voren komen. Kommen met zuivel en ‘healthy’ granola met chia zaad etc. Die superfoods zijn nogal eens vergeten calorieën want ook een halve eetlepel lijnzaad bevat zo’n 40 calorieën. 

Kaas

Hier zijn de meeste van jullie wel goed van op de hoogte. Sterker nog het komt best vaak voor dat dames huiverig zijn voor kaas juist vanwege de algemene kennis dat kaas vetrijk is. Toch hoef je echt niet bang te zijn voor kaas zolang je maar de juiste portie neemt en combineert met de juiste macronutriënten.  Een roggenbroodje met kaas en avocado tikt bijvoorbeeld behoorlijk aan terwijl de producten los van elkaar hele goede keuzes zijn.

Healthy baksels

Ja hoor daar is die weer. De healthy baksels. Ik ga er niet veel over uitweiden want dat deed ik al in deze blog. Toch hoort menig bakseltje echt wel in dit rijtje thuis hoor.

Fruit

Fruit is er ook zo één. Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Toch zit er ook veel suiker in. De sleutel tot een fit, strak en slank lijf is ‘balans’. Hoe dat eruit ziet is natuurlijk voor iedereen anders maar voor iedereen is balans in de macronutriënten ontzettend belangrijk. Ik schat dat zeker de helft van mijn klanten wel op de suikerverbranding binnen zijn gekomen. Door de sleutelen aan de macronutriënten zijn ze over gestapt naar de vetverbranding. Ik heb daarin gezien dat fruit ook een absolute valkuil kan zijn.

 Koffie

Koffie bevat weinig calorieën, telt als gezonde vocht-inname zoals water en thee maar kan ook snel ongezond worden. Ik geloof dat de aanbevolen hoeveelheid 5 koppen koffie per dag is. Persoonlijk zou ik het op 3 per dag x 7 = 21 in de week houden. Te veel koffie kan namelijk zorgen voor een constante stressreactie in je lijf en is niet lekker voor bepaalde organen omdat die er zo hard door moeten werken. In deze blog leg ik uit wat stress met je gewicht doet.

 Speltcrackers en roggenbrood

Van deze 2 producten wordt snel te veel genomen. Een plakje roggenbrood van Bolletje bevat zo’n 140 calorieën. Even om een goed beeld te schetsen een Fjord cracker bevat zo’n 35 calorieën en een gemiddeld volkorenbroodje zo’n 75. Een speltcracker is lastiger te bepalen en laat dat nu net de valkuil zijn. Dit is precies waarom je in het Premium pakket een product leert beoordelen. Een speltcracker bij de Jumbo bevat 113 kcal terwijl een speltcracker van de Lidl maar liefst 152 kcal bevat.    

 Ja leuk maar wat moet ik hiermee?

Goed dat je het vraagt. Ik zeg niet dat je calorieën moet gaan tellen (sowieso moet je nooit wat). Ik zeg ook niet dat je deze producten niet meer kan eten. Wat ik wel zeg is dat je je makkelijk kan overeten als je niet de juiste porties van bepaalde producten zoals deze hierboven beschreven. Het is natuurlijk super lullig als jij enorm je best doet om af te slanken en het je gewoon simpelweg niet voldoende lukt. Misschien ging het in begin goed maar blijf je nu maar hangen op hetzelfde gewicht en weet je niet meer wat je moet doen. Je eet al zo weinig en wat je eet is altijd gezond. Wellicht ligt hier het probleem. Het is zeer nuttig om inzicht te krijgen of de balans in jouw macronutriënten goed is.

Is dit herkenbaar voor je en wil je graag met mij aan de slag?

Pak je kans en start aanstaande 11 september met een coachingspakket dat aan jouw wensen voldoet. Je krijg je ook nog eens 50% korting op 8x damesgroepstraining die 7 september start (de laatste van dit jaar!!). Klik hier voor meer informatie en hier om je direct aan te melden.

Fijn weekend!!

Tessa